Hvordan produseres karbonnanorør?

Karbonnanorør, ofte forkortet CNT, består av grunnstoffet karbon, og er formet som en sylinder. De fremstilles fra grafén, og rørene er faktisk omtrent seks ganger lettere enn stål, likevel er de hele hundre ganger så sterke. Man kan jo lure på hvordan man klarer å fremstille et så utrolig produkt, og det finnes flere ulike metoder for. Hovedmetodene er kjemisk dampavsetning, laserablasjon, og arc discharge, som kan direkte oversettes til bueutladning, og disse skal vi se litt nærmere på nå.

Kjemisk dampavsetning

Ved bruk av denne metoden kombinerer man en metallkatalysator med en eller flere karbonholdige gasser. Dette varmes deretter opp, og vil da reagere. Dermed vil gassene begynne å avsette det ønskede produktet på metalloverflaten, og dannelsen av nanorørene vil begynne. Dette er den mest populære og også mest effektive av alle metodene for produksjon av karbonnanorør.

Laserablasjon

Ved denne metoden benytter man laser, og grafitt fordamper på grunn av den høye temperaturen. Når dette skjer begynner dannelsen av karbonnanorør fra selve dampen.

Arc discharge

Bueutladning er egentlig en relativt enkel metode for fremstilling av karbonnanorør. Du setter to staver av karbon ende mot ende i et lukket system fylt med en ikke-reagerende gass med lavt trykk. Dette fører til at litt av den ene karbonstaven fordamper, og dette vil avsettes på den andre staven som karbonnanorør. Denne metoden inneholder likevel litt mer arbeid da du ikke får ut rene karbonnanorør med en gang, men heller karbonnanorør blandet med damp og sot, og dette må renses videre før det kan brukes.

Det er altså flere interessante måter å fremstille karbonnanorør på, med ulik grad av effektivitet og kompleksitet. Det er spennende å følge med på nanoteknologien, som utvikler seg med stormskritt for hver dag som går. Flere og enda mer effektive metoder vil nok komme på markedet, så det er bare å vente i spenning.